Българската православна църква отбелязва църковния празник на успението на Свети Кирил

...
Българската православна църква отбелязва църковния празник на успението на Свети Кирил
Коментари Харесай

Честит имен ден на Валентин, Валентина и Валя

Българската православна църква отбелязва църковния празник на успението на Свети Кирил Славянобългарски. 

Константин Философ, наименуван в монашеството Кирил, произхождал от знатни родители Лъв и Мария, солунски славяни. Високото състояние на бащата и богатите дарования на момчето отворили вратите на популярната Магнаурска школа в Цариград, където Константин учил дружно с децата на византийските царе и боляри под управлението на известни учители и на учения Фотий, бъдещия цариградски патриарх.

Завършил образованието си с прозвището Философ, той бил назначен за патриаршески библиотекар и учител по философия. На него били възлагани и всякакви поръчения от публичен темперамент. Отегчен от суетата на тоя свят, Константин избягал скрито в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където точно направил в пост и молитва приснопаметното си дело – да сътвори славянска писменост и да преведе свещените книги на Православната черква на езика на солунските българи.

Облечен в такова всеоръжие, той с брата си бил изпратен от византийския император Михаил ІІІ в славянските страни Моравия и Панония, с цел да завоюва за християнството тамошните славяни посредством бащиния им език. Но сензитивно били наранени ползите на локалното германо–латинско духовенство. То било враждебно настроено към славянския език и почнало битка срещу тях.

На двамата братя – славянски просветители се наложило да се насочат в Рим и да защитят своето дело от враговете пред самия римски папа.

В Рим Константин Философ тежко заболял; бил постриган в монашество с името Кирил и след 50 дни умрял на 14 февруари 869 година. Сам папа Адриан направил погребението му в църквата " Св. Климент Римски ".

Житието на св. Кирил било написано от св. Климент Охридски при директно съдействие на св. Методий, Моравски архиепископ, брат на св. Кирил. Службата му е доста антична. Тя се е запазила до нас в 12 ръкописа, най-старите от които са от ХІ век.

 Имен ден честват през днешния ден: Валентин, Валентина, Вальо, Валю, Валя
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР